Farabi Değişim Programı

Farabi Değişim Programı Nedir?

Kısaca "Farabi Değişim Programı" olarak adlandırılan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.
Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır.
Farabi Değişim Programının uygulanmasına ilişkin ilkeler, Yönetmelik ve Esas ve Usuller tarafından ayrıntılarıyla belirlenmiştir.

Farabi (871-950)
Türkistan’ın Farab şehrinde 871 yılında doğmuştur. Buhara, Bağdat, Şam, Kahire, Harran ve Halep gibi zamanın önemli ilim merkezlerini dolaşmıştır. Felsefe, matematik, mantık, siyaset bilimi ve musiki alanında eserler yazmıştır. İslam dünyasında felsefe alanında Muallim-i Evvel (İlk Öğretmen) denen Aristo ile kıyaslanacak kadar büyük bir şöhrete sahiptir ve Muallim-i Sani (İkinci Öğretmen) olarak anılır. Batı dünyasında "Alpharabius" olarak tanınır. 950 yılında Şam’da vefat etmiştir.

YÖK'ün hazırladığı Farabi Programı web sayfası için tıklayın

Öğrenci Değişim İlanı

- Protokoller ve protokoller dahilinde belirlenen kontenjanlar ilan edilir.
- Başvuru koşulları ve Farabi Değişim Programı öğrenim hareketliliği ile ilgili bilgiler verilir.
- Başvurular Farabi Kurum Koordinatörlüğü tarafından değerlendirilir ve “Uygunluk Denetim Belgesi” hazırlanır.

Öğrenci Değişimi

    - Öğrenci değişimi süresi, en az bir, en fazla iki yarıyılı kapsar.
   - Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için Farabi değişim programından yararlanamazlar.
   - Öğrencilerin kredilere dayalı ders yükleri, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumunda aynı yarıyılda almaları gereken ders yükünden daha az olamaz.
    - Değişimde ders sayısı değişik derslerin kredileri dikkate alınır.
  - Öğrenci değişiminde protokolde mutabık olunması şartıyla ulusal kredi sisteminin yanında AKTS de kullanılabilir.
   - Kredilerin tamamlanmasında ders tekrarlarının önlenmesi amacıyla, alt ve üst sınıftan ders seçilebilir.

Öğrenci Başvuru Şartları

- Önlisans ve lisans öğrencileri için genel akademik ortalamanın en az 2.0 / 4 olması. 
- Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için genel akademik ortalamanın en az 2.5 / 4 olması.
- Gidilecek yükseköğretim kurumunun eğitim dili Türkçe ise, değerlendirmede, başvurusu geçerli öğrencilerin not ortalamaları dikkate alınır ve her bir program için not ortalamaları sıralanarak seçim yapılır. Gidilecek yükseköğretim kurumu tamamen ya da kısmen yabancı dilde eğitim-öğretim yapıyor ise, değerlendirmede başvuru şartlarına sahip, başvuruda bulunan öğrencinin not ortalamasının % 50’si ile eğitimde kullanılan yabancı dile ilişkin seviyesini gösteren yabancı dil puanlarının % 50’sinin toplamı dikkate alınarak, her bir program için öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması sıralanarak seçim gerçekleştirilir.
- Herhangi bir mazereti nedeniyle değişim programına katılamayan öğrenciler, mazeretlerinin sona ermesinin ardından programa katılabilirler.
- Yükseköğretim kurumları, gidilecek yükseköğretim kurumunda dersler kısmen ya da tamamen yabancı dilde ise, Farabi Değişim Programına başvuran öğrencilerden, ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir yabancı dil sınavı ya da üniversiteler arasında imzalanan protokolde belirlenen bir yabancı dil sınavı sonuç belgesi isterler.
- Değişim sürecinin sonunda öğrenci, gidilen yükseköğretim kurumunda geçirdiği eğitim dönemine ilişkin not çizelgesi, katılım belgesi ve öğrenci nihai raporunu, en geç 15 gün içinde kendi yükseköğretim kurumuna teslim etmelidir. Yükseköğretim kurumu, öğrencilerin eksik veya hatalı evraklarının tamamlanması veya düzeltilmesi için 15 günden fazla olmamak üzere ek süre verir. Süresi içinde belgeleri tam olarak teslim etmemesi halinde, öğrencinin işlemleri geçersiz sayılır ve kendisine yapılan ödemelerin iadesi istenir.
- Öğrenci ile değişimi gerçekleştiren yükseköğretim kurumu arasında “Yükümlülük Sözleşmesi” imzalanır.
- Öğrenim protokolünde yapılacak değişiklikler, öğrencinin gittiği kurumun akademik yılının başlamasının ardından en geç 30 gün içinde yapılmalı ve taraflara bildirilmelidir.
- Başarılı olunan derslerden tekrar sınava girilmez ve bu dersler tekrar alınmaz. Başarılı olunan tüm dersler Diploma Ekinde belirtilir. Başarısız olunan derslerin tekrarı kayıtlı bulunan kurumda yapılır. Gidilen kurumda ders tekrarı yapılamaz. Ancak, öğrenim protokolünde adı geçen dersin tekrarı yapılabilir.
- Gidilecek yükseköğretim kurumu, ilgili öğrenciyi değişim programına kabul ettiğine dair “Kabul Belgesi” ve programın tamamlanmasının ardından “Katılım Belgesi” düzenler.
- Kabul belgesi aldığı halde mazeretsiz olarak eğitim-öğretime başlamayan öğrencilerin bursları ve değişim programlarına katılma hakları iptal edilir.
- Kabul belgesi alan öğrenciler, kayıtlı oldukları kurumda kayıtlarını yenilemekle, katkı payını ödemekle ve gittikleri kuruma ise kayıt yaptırmakla yükümlüdürler. Bu kayıtları Farabi Değişim Programı Kurum Ofisi yapar.
- Gittiği kurumda disiplin suçu işleyen öğrencinin soruşturması gidilen kurum tarafından yürütülür. Kendi üniversitesine bilgi verilir. Cezanın uygulama aşaması ise kendi üniversitesi tarafından yapılır.
- Öğrenciler her bir eğitim öğretim kademesinde birer defa Farabi Değişim Programı değişimine katılabilirler. Ancak, bir öğrenci öğrenim hayatı boyunca sadece bir defa ve bir dönem burslu Farabi Değişim Programı öğrencisi olabilir.
- Öğrenci değişimi için kendilerine ayrılan ödeneğin yetersiz kalması durumunda, yükseköğretim kurumları, Farabi Değişim Programı protokollerinde değişim için yeterli öğrenci kontenjanları bulunması şartıyla, kendi imkânlarını ya da başka kaynakları kullanarak öğrenci değişimini özel burslar yoluyla gerçekleştirebilecekleri gibi talep olması durumunda burssuz olarak öğrencilerin Farabi Değişim Programı faaliyetlerinden yararlanmasını da sağlayabilirler. Özel burslu ya da burssuz Farabi Değişim Programı öğrencileri için de bu Yönetmelik hükümleri geçerlidir.
- Aynı memuriyet mahalli sınırları içinde bulunan yükseköğretim kurumları da, Farabi Değişim Programından yararlanabilirler. Ancak, öğrencilere Farabi Değişim Programı bursu verilemez ya da başka bir ödeme yapılamaz.
- Farabi Değişim Programına katılan öğrencilerin, öğrenim gördükleri süre içinde aldıkları diğer burslar ve krediler devam eder.
        
Öğrenci Bursları

       - Burslu Farabi Değişim Programı Öğrencisi olma hakkını kazananlara, lisans öğrenimi gören öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanuna göre ödenmekte olan aylık burs miktarının bir buçuk katı tutarında burs ödenir.
- Burs miktarının %70’i aylıklar halinde öğrenciye ödenir. Geri kalan burs miktarının toplamı belirlenirken, öğrenciye verilen Katılım Belgesinde yer alan gerçekleşme süresi ve öğrencinin başarı durumu dikkate alınır. Öğrencinin geri kalan burs miktarının ödemesi yapılırken, gerçekleşme süresindeki toplam gün sayısının Farabi Değişim Programı dahilinde normalde gerçekleşmesi gereken gün sayısına oranının, öğrencinin başarılı olduğu derslerin toplam kredisinin almakla yükümlü olduğu derslerin toplam kredisine oranıyla çarpımından çıkan oran esas alınır. Katılım Belgesindeki gerçekleşme süresinin belirlenmesinde değişimin başlangıç ve bitiş günleri de dikkate alınır. Tam aya tamamlanamayan süreler için günlük burs ödemesi yapılır. Günlük ödeme miktarı, aylık ödeme miktarının otuzda biridir.



Öğretim Elemanı Değişimi YÖK Yürütme Kurulu tarafından Türkiye genelinde durdurulmuştur.